Logotip Institucional de el Ministeri d'Hisenda Crònica Gràfica Reial Casa Duana Il·lustració capçalera

Crònica gràfica del Ministeri d’Hisenda (1852 - 2007) (1852 - 2007)

Capítulo: "La Guerra Civil" (text HTML accesible)

Imatge: Recorregut de càmera pujant les escales del soterrani del Ministeri d’Hisenda.

Narrador: El 1963 quelcom començava a canviar quan els meus soterranis es van omplir de soldats. Havia començat la Guerra Civil i el General José Miaja va constituir la Junta de Defensa, i em va escollir com a Quarter General i residència oficial.

Imatge: Foto de soldats als soterranis del Ministeri.

Imatge: Foto de José Miaja amb uniforme militar, assegut en una cadira de braços del despatx oficial del Ministeri d’Hisenda.

Narrador: La funció de la hisenda es va paralitzar per complet. Els lligalls es deterioraven als patis, els arxius soterranis es transformaven en habitacions i centres d’operacions. Una combinació de tabac i metalls omplia els soterranis. La visa passava entre prises, silencis i cares apagades...

Imatge: Recorregut de càmera a través dels passadissos del soterrani del Ministeri.

So: Efecte sonor de guerra amb bombes que cauen, dispars, etc.

Imatge: Foto de soldats i civils als soterranis del Ministeri.

Imatge: Foto de soldats en formació als soterranis del Ministeri. El seu rostre mostra desànim i alguns tenen el cap cot.

Imatge: Foto antiga del començament del carrer Alcalá feta des de la Puerta del Sol. Hi ha molta gent que camina pel carrer i cotxes i tramvies circulen pel centre.

Narrador: La sala Carles III, escenari dels actes oficials, condecoracions, entrega de joguines i casaments, es va convertir en el marc per a la propaganda. El propi Miaja, amb ànim d’evidenciar la participació de tropes estrangeres a la Guerra Civil, va oferir una conferència de premsa davant dels corresponsals estrangers, amb la presència dels presos italians detinguts a la batalla de Guadalajara.

Imatge: Foto de la sala Carles III plena de militars, civils i periodistes. Molts estan dempeus observant com els companys escriuen i parlen.

Imatge: Foto de José Miaja al costat de la taula on s’està fent la roda de premsa.

Imatge: Foto dels soldats italians presents a la roda de premsa.

Imatge: Foto de Jesús Hernández Tomás, ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, parlant davant del micròfon en la roda de premsa. Està dempeus al costat de la taula i molt un braç de manera molt expressiva. Miaja està assegut al costat dret.

Narrador: L’assetjament a Madrid era constant. Com a quarter de defensa de Madrid, em vaig convertir en un dels objectius.

Imatge: Foto aèria en blanc i negra de Madrid on s’ha ressaltat amb una màscara de color verd la Puerta del Sol, la plaça de Cibeles i la plaça de Neptú.

Narrador: Aquesta sóc jo.

Imatge: En la mateixa foto es ressalta l’edifici del Ministeri amb una màscara de color vermell i amb un cercle de línia discontínua.

Narrador: Els avions tomaven com a referència d’edifici de Telefónica per bombardejar-me.

Imatge: En la mateixa foto es ressalta amb una màscara de color vermell i amb un cercle de línia discontínua l’edifici de la Telefónica. Seguidament es traça una línia recta discontínua groga que uneix la Telefónica i el Ministeri.

Narrador: I de sobte...

So: Efecte sonor que simula la caiguda d’un obús.

Imatge: En la mateixa foto desapareixen totes les senyalitzacions i la imatge comença a avançar simulant la caiguda d’un obús.

Narrador: va estar més a prop del que us penseu... El Palau del Marqués de Torrecilla va quedar destruït. La seva portada barroca va ser protegit especialment després de la guerra.

Imatge: Foto del forat obert en la volta del túnel del metro davant dels edificis d’habitatges i botigues del número 14 de la Puerta del Sol, llavors el número 15, davant la farmàcia Company.

Imatge: Foto del palau del marquès de Torrecilla destruït pels bombardejos.

Imatge: Foto de la portalada barroca del palau del marquès de Torrecilla. A través de les finestres s’hi veu la runa produïda pels bombardejos.

Narrador: També van quedar afectats l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i l’edifici de Telefónica.

Imatge: Foto de l’edifici de la Telefónica. S’hi veuen alguns forats i impactes de metralla a la façana.

Narrador: El 1937, el president Azaña, amb altres membres del govern, van tenir l’honor de visitar-nos. Miaja va oferir un banquet en honor seu als soterranis. Banderes autonòmiques lluïen radiants a las columnes presidint una vetllada agradable. Per un moment em va semblar un sopar entre amics, o un casament. El soroll de les bombes va donar pas als riures, els càntics...

Imatge: Recorregut de càmera a través dels passadissos del soterrani del Ministeri.

Imatge: Foto de Miaja i Azaña en el banquet celebrat al soterrani del Ministeri.

Imatge: Foto del banquet celebrat al soterrani del Ministeri. La taula és molt llarga i tots els comensals estan asseguts xerrant. Banderes autonòmiques pengen a les columnes.

Imatge: Foto del banquet feta longitudinalment. La taula al centre i als costats soldats i civils que parlen amigablement.

Narrador: Però va durar poc. Dos anys després, la nit del 5 de març de 1939, es va constituir als soterranis el Consell Nacional de Defensa, últim òrgan republicà, amb l’objectiu de posar fi a la guerra.

Imatge: Foto de la plaça de Cibeles en època de guerra. L’estàtua de la Cibeles està tapada completament per un parapet contra bombardejos de llambordes, sorra i sacs de terra.

Imatge: Foto d’Azaña travessant els passadissos del soterrani del Ministeri. Porta un abric fosc i el barret a la mà.

Narrador: Aquestes intencions es van anunciar per la ràdio. Els responsables de pronunciar els discursos van ser Casado, Cipriano Mera i Julián Besteiro. Encara recordo el seu discurs...

Imatge: Recorregut de càmera a través dels passadissos del Ministeri.

Imatge: Fotos de Casado, Cipriano Mera i Julián Besteiro en el moment de pronunciar els seus discursos. Són al soterrani del Ministeri i hi ha poca llum. Un flexo il•lumina la taula on estan asseguts.

Besteiro: Ciutadans espanyols... Després d’un llarg i penós silenci, avui em veig obligat a dirigir-vos la paraula per un imperatiu de coincidència, des d’un micròfon de Madrid.

Imatge: Foto del general Miaja rebent als soterranis del Ministeri d’Hisenda els representants de la Missió Anglicana a Espanya.

Imatge: Recorregut de càmera a través d’un passadís del soterrani del Ministeri.

Besteiro: La veritat és, conciutadans, que després de la batalla de l’Ebre, els exèrcits nacionalistes han ocupat totalment Catalunya y el Govern Republicà ha caminat errant per territoris francesos durant molt de temps.

Imatge: Foto de Besteiro assegut en una taula pronunciant el discurs. Gent al seu voltant dempeus amb els rostres apagats.

Imatge: Vistes dels panells informatius i de fotos de l’apartat de la Guerra Civil de l’exposició Crònica Gràfica del Ministeri d’Hisenda als soterranis del Ministeri.

Besteiro: Jo us parlo des d’aquest trencaonades de totes les espanyes, que va dir el poeta immortal que tots hem perdut, potser abandonat a terres estranyes. Jo us parlo per dir-vos que quan es perd, s’ha de demostrar el valor que es posseeix. Es pot perdre, però amb honradesa i dignament. Jo us dic que una victòria moral d’aquest tipus val mil vegades més que una victòria material aconseguida a la força de claudicacions i vilipendis...

Imatge: Foto de Besteiro pronunciant el discurs assegut.

Imatge: Foto del general Miaja vestit de militar en un despatx del Ministeri. Darrere seu hi ha una robusta llibreria de fusta.

Imatge: Foto de Fernando Rodríguez Miaja, ajudant del general Miaja, al pati principal del Ministeri, també anomenat pati del rellotge.

Imatge: Foto de grup del personal d’administració, serveis i telefonia que atenia les estances privades i el despatx del general Miaja als soterranis del Ministeri d’Hisenda.

Narrador: Uns dies més tard va caure Madrid i va acabar la guerra.

-- Fi del capítol --