Logotip Institucional de el Ministeri d'Hisenda Crònica Gràfica Reial Casa Duana Il·lustració capçalera

Crònica gràfica del Ministeri d’Hisenda (1852 - 2007) (1852 - 2007)

Capítol: "El Ministeri d’Hisenda i el paisatge urbà" (text HTML accesible)

Imatge: Vista actual de la façana de l’edifici del Ministeri d’Hisenda feta en direcció a la Puerta del Sol. Es veu com passa gent caminant al costat de l’edifici.

Imatge: Plànol de Sabatini de la façana de l’edifici del Ministeri d’Hisenda de l’any 1769.

Narrador: Vaig ser construït en una època de gran desenvolupament urbanístic al centre de Madrid.

Imatge: Foto antiga de l’edifici del Ministeri d’Hisenda feta des d’un balcó d’un edifici de la Puerta del Sol.

Narrador: Fins la guerra de la dependència, Madrid, gràcies a l’impuls dels borbons, va ser guarnit amb altres grans edificis com el Palau Reial, la Casa de Correus, la Reial Acadèmia de Belles Arts, el Museu del Prado i la Porta d’Alcalà.

Imatge: Foto antiga de la Puerta del Sol feta des d’un balcó d’un edifici de la plaça, cantonada amb els carrers Mayor i Arenal. A la dreta es veu la Casa de Correos i el rellotge de la seva torre.

Narrador: La guerra va parar aquest desenvolupament que anys després es va reprendre de la mà de la noblesa i la burgesia emergent.

Imatge: Foto antiga de la Puerta del Sol en direcció al carrer Mayor i Arenal abans de la seva reforma del 1849.

Imatge: Foto aèria antiga de la Puerta del Sol.

Narrador: Durant el segle XIX, el Madrid Borbònic va donar pas a una nova planificació de la cuitat amb nousbarris i eixamples.

Imatge: Foto antiga del carrer Alcalá feta a peu de carrer des de la plaça de Cibeles cap a la Puerta del Sol. La imatge es mou cap a la Puerta del Sol i els carros i els vianants passen al costat de la càmera.

Narrador: La veritat és que puc considerar-me testimoni de la remodelació de la Porta del Sol i el carrer Alcalà.

Imatge: Foto aèria del carrer Alcalá dels anys 80.

Narrador: Gràcies a la iniciativa privada em van rodejar de nous veïns com el Banc de Bilbao, l’Equitativa d’Assegurances, després seu del Banc Espanyol de Crèdit, el Cercle de Belles Arts o Telefónica.

Imatge: Foto antiga de l'edifici del Banc Bilbao feta des d’un balcó d’un edifici del carrer Alcalá. S’hi veuen cotxes antics i tramvies pel carrer, i molta gent per les voreres.

Imatge: Foto antiga de l’edifici del Banc Espanyol de Crèdit feta des d’un balcó d’un edifici del carrer Alcalá.

Imatge: Foto antiga del rellotge del terrat de l’edifici del Ministeri d’Hisenda. Al fons s'hi veu l’edifici de la Telefónica.

Narrador: La ciutat es feia més cosmopolita i moderna, i el meu carrer es va convertir en el centre financer de Madrid durant molts anys.

Imatge: Foto de 1969 del carrer Alcalá feta a peu de carrer des de la plaça de Cibeles. Cotxes, com el Seat 600, recorren el carrer Alcalá en direcció a la Puerta del Sol.

Narrador: Va ser una època de canvis, d’esperances, de nous somnis...

Imatge: Foto antiga del carrer Alcalá feta a peu de carrer en direcció a la Puerta del Sol, a l’altura de l’església de Las Comendadoras de Calatrava, que pertany a l’antic Monestir de Real de la Concepción. Els tramvies passen pel centre del carrer. Hi ha un carro de cavalls apostat al davant de l’església i vianants que creuen el carrer.

-- Fi del capítol --