Logotip Institucional de el Ministeri d'Hisenda Crònica Gràfica Reial Casa Duana Il·lustració capçalera

Crònica gràfica del Ministeri d’Hisenda (1852 - 2007) (1852 - 2007)

Capítol: "Memòria quotidiana de la hisenda pública" (text HTML accesible)

Imatge: Foto de l’any 1965 del mostrador d’atenció al públic del Servei Central d’Informació per a Investigació per als Tributs. Hi ha gent que espera ser atesa i els treballadors atenen el públic.

Narrador: En tots aquests anys, no sabria dir quantes persones han pogut caminar pels meus passadissos, o seure als despatxos, parlar al terrat... La quantitat d’històries que s’hauran explicat, els riures, i també les llàgrimes...

Imatge: Recorregut de càmera passant per diverses sales del Ministeri d’Hisenda.

Imatge: Vista actual de les teulades dels edificis del Banc Bilbao i el Banc Espanyol de Crèdit, feta des del terrat del Ministeri.

Imatge: Recorregut de càmera per un passadís del Ministeri. Una porta s’obre quan passa la càmera.

Narrador: I com no, el treball diari... Piles i piles de llibres i lligalls apilats sobre les taules i cadires, quilòmetres de papers que guarneixen murs, portes i finestres, i que avui es guarden a l’arxiu del Ministeri.

Imatge: Dues fotos antigues de despatxos del Ministeri. S’hi veuen les taules atapeïdes de carpetes i papers i els treballadors asseguts a les seves cadires treballant.

So: Efecte sonor de màquines d’escriure i treball d’oficines.

Imatge: Recorregut de càmera entre les nombroses prestatgeries de l’arxiu del Ministeri que està ple de documents i llibres.

Narrador: A les meves dependències també han estat molt típiques les condecoracions, els actes oficials, com aquí, el President del Consell de Ministres Primo de Rivera al costat al Ministeri d’Hisenda.

Imatge: Fotografia de l’any 1927 al saló principal del Ministeri d’Hisenda. S’hi veu un grup de persones format pel general Primo de Rivera, el ministre d’Hisenda i delegats provincials d’Hisenda.

Narrador: També han estat molt quotidianes les preses de possessions, el Ministre d’Hisenda Espinosa San Martín donant possessió a alts càrrecs del departament.

Imatge: Fotografia de 1963 del ministre d’Hisenda Espinosa San Martín donant possessió a alts càrrecs del departament.

Narrador: El Saló Carles III ha estat l’escenari per a aquests actes oficials i per a altres actes estrictament socials, com el repartiment de joguines als nens del Col•legi d’Orfes d’Hisenda, o el casament entre el subsecretari d’Hisenda de 1993 Isidoro Vergara, amb el testimoni d’Azaña.

Imatge: Foto de grup de 1931 del Cos d’Advocats de l’Estat amb motiu de la concessió a aquesta corporació de la medalla d’or del treball.

Imatge: Foto de l’any 1927 de l’acte de lliurament de joguines als nens del Col•legi d’Orfes d’Hisenda. A primera fila hi ha nombroses nenes amb vestits i barrets, al darrere s’hi veuen diverses personalitats del Ministeri.

Imatge: Foto de 1933 del casament del sotssecretari d’hisenda Isidoro Vergara. Al centre els nuvis i al voltant nombrosos familiars i amics, entre els quals hi ha Azaña.

Narrador: Després de la guerra civil de 1936 tot va tornar a la normalitat. Es van realitzar reformes administratives i fiscals, i amb l’arribada de la democràcia, calia una modernització de la Hisenda Pública.

Imatge: Foto d’una sala del Ministeri en la qual apareixen treballadores assegudes a les taules molt enfeinades en les seves tasques.

Imatge: Foto de l’any 1959 del ministre Navarro Rubio anunciant en roda de premsa el Pla d’estabilització.

Imatge: Dues fotos del principi dels anys 80 del vestíbul principal del Ministeri d’Hisenda en l’exposició pública del Registre de rendes i patrimonis.

Imatge: Foto de 1965 de la central de procés de dades del Servei d’informació per a la Investigació dels Tributs.

Narrador: Buscant l’eficàcia i la simplificació, la informació es va començar a gestionar sota una nova cultura tecnològica basada en la mecanització dels processos de l’administració.

Imatge: Foto de 1991 de la visita oficial del Príncep d’Astúries, Felip de Borbó, al Ministeri d’Hisenda.

Imatge: Foto de 1965 dels fitxers manuals de l’antic Registre de rendes i patrimonis, que depenia del Servei Central d’Informació per a la Investigació dels Tributs. La sala té les parets plenes de prestatgeries formades per infinitat d’arxivadors.

So: Efecte sonor de computadores.

Imatge: Foto de 1965 de l’arxiu de cintes magnètiques del Servei Central d’Informació per a la Investigació dels Tributs. Un treballador agafa una de les cintes de la prestatgeria.

Imatge: Foto de 1965 de la sala de perforació de fitxes per al procés de dades al Servei Central d’Informació per a la Investigació dels Tributs. S’hi veuen moltes taules de treball amb dones que treballen.

Imatge: Foto de 1982 de la cua de ciutadans que esperen ser atesos per presentar la declaració de l’IRPF a la Caixa General de Dipòsits del Ministeri d’Hisenda.

Narrador: La Hisenda Pública tal i com es coneix avui en dia és fruit de tots i cadascun dels Ministres que m’han conegut. Els seus retrats, immòbils a les meves parets, deixen constància de qui van ser, i en certa manera, d’allò que sóc jo.

Imatge: Recorregut de càmera pel saló Goya.

Imatge: Recorregut de càmera per un passadís del Ministeri. Hi ha quadres penjats a tots dos costats del passadís amb retrats dels ministres d’Hisenda.

-- Fi del capítol --