Logotip Institucional de el Ministeri d'Hisenda Crònica Gràfica Reial Casa Duana Il·lustració capçalera

Crònica gràfica del Ministeri d’Hisenda (1852 - 2007) (1852 - 2007)

Capítol: "Introducció" (text HTML accesible)

Imatge: Vista actual de la façana de l’edifici del Ministeri d’Hisenda. Es veuen cotxes que passen pel carrer Alcalá i gent que camina per la vorera.

Narrador: Vaig néixer entre l’any 1761 i 1769 per ser recordat com un gran monument, o això és el que vaig pensar jo.

Imatge: Vista de la làpida en pedra amb lletres de bronze incrustades i inscripció llatina que es pot traduir lliurement com “Edifici de rendes públiques. Carles III el va ordenar i el va fer per al cobrament per l’exportació de mercaderies. Any 1769”.

Imatge: Retrat de Sabatini. Litografia feta per Juan Sierra al segle XIX.

Narrador: Sabatini em va construir per ordre de Carles III. També va fer altres grans obres, com part del Palau Reial, la Porta d’Alcalà, San Francesc el Gran...

Imatge: Vistes del Palau Reial, la Puerta de Alcalá, San Francisco el Grande.

Narrador: Tenint en compte que la meva situació al carrer Alcalà no era la més adient, deien que em trobava encaixat i que era difícil d’apreciar, us puc assegurar que vaig quedar eclipsat i es van oblidar de mi en molts quadres de l’època.

Imatge: Foto antiga de l’edifici del Ministeri d’Hisenda feta des d’un balcó d’un edifici del carrer Alcalá, proper al Ministeri.

Imatge: Foto antiga de l’edifici del Ministeri d’Hisenda feta des de la cruïlla dels carrers Virgen de los Peligros, Sevilla i Alcalá.

Imatge: Tela pintada per Fernando Brambila pels volts de 1830. Representa l'entrada al Reial Museu de Pintures de Madrid, actual Museu Nacional del Prado.

Imatge: Tela pintada per Fernando Brambila pels volts de 1830. Representa la Puerta de San Vicente amb part del Reial Palau de Madrid.

Narrador: A la meva joventut, vaig ser la Seu de l’Aduana de Madrid i de la Direcció General de Rentes. Amb els anys, els meus soterranis van convertir-se en el Quarter General de la Junta de Defensa durant els difícils anys de la Guerra Civil.

Imatge: Escena quotidiana del carrer Alcalá vist en direcció a la plaça de Cibeles, feta en aiguafort i burí. Està representat a l’esquerra l’edifici del Ministeri d’Hisenda i pel carrer passen genets, gent que camina i carros de cavalls.

Imatge: Vista dels soterranis de l’edifici del Ministeri d’Hisenda i l’exposició fotogràfica sobre la història de l’edifici del Ministeri d’Hisenda.

Narrador: Als meus salons s’han celebrat reunions, condecoracions, nomenaments, casaments i molts altres esdeveniments. Sí, ho sé, són massa coses per a un edifici...

Imatge: Vista general de la sala Carles III i el sostre de la sala Goya.

Narrador: Abans d’explicar la meva història, deixeu-me que em presenti. Sóc el Ministeri d’Hisenda.

Imatge: Vista actual des de lluny de l’edifici del Ministeri d’Hisenda feta al carrer Alcalá en direcció a la Puerta del Sol.

-- Fi de la introducció --

 Vídeo següent