Crònica gràfica del Ministeri d’Hisenda (1852 - 2007) (1852 - 2007)
Capítol: "La Reial Casa de Duana i l’edifici d’ampliació per al Ministeri d’Hisenda" (text HTML accesible)
Imatge: Foto antiga de 1949 aproximadament de la façana de l’edifici per a l’ampliació del Ministeri d’Hisenda feta a peu de carrer al costat de l’edifici.
Narrador: Després d’haver estat durant molts anys la Reial Cada de l’Aduana i l’Oficina de Rentes, el Ministre Alejando Mon va ordenar que fos el Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Foto antiga de l’edifici del Ministeri d’Hisenda feta des d’un balcó d’un edifici del carrer Alcalá, cap a la Puerta del Sol.
Narrador: Ara que ho penso, la meva vida sempre ha girat entorn dels problemes d’espai. Un espai que no hi ha al carrer per contemplar-me com em mereixo, i un altre que cal per adaptar-me a la gran quantitat de treball que genera la Hisenda Pública.
Imatge: Foto antiga feta des d’un balcó d’un edifici de la Puerta del Sol cap al carrer Alcalá. Al fons s’hi veu l’edifici del Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Foto antiga d’un despatx de l’edifici del Ministeri d’Hisenda. S’hi veuen les taules i les prestatgeries cobertes de carpetes i papers.
Narrador: Això li va passar a la Casa dels Ministres, igualment dissenyada per Sabatini que es troba a la Plaça de la Marina Espanyola, i entre altres funcions antiga seu del Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Foto antiga de la Casa dels Ministeris, a la plaça de la Marina Española.
Narrador: Era l’any 1845 i en plena reordenació de la Porta del Sol em van designar Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Vista actual de les teulades de Madrid feta des del terrat del Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Vista actual de la façana de l’edifici del Ministeri d’Hisenda.
Narrador: La ciutat canviava lentament davant de mi, i jo també, el rang ministerial va fer que em guarnissin com mereixia. Vaig rebre una bona neteja de la façana i van arreglar els dos despatxos principals, el Saló Goya i el Saló Carles III.
Imatge: Foto antiga de la façana del Ministeri d’Hisenda feta des d’un balcó d’un edifici del carrer Alcalá, cap a la plaça de Cibeles. S’hi veuen molts cotxes antics i gent que camina per la vorera.
Imatge: Vista actual d’una de les quatre mènsules que subjecten el balcó que guarneix la façana del Ministeri d'Hisenda i que representa un monstre amb cap de lleó.
Imatge: Vista general del saló Goya i el saló Carles III.
Narrador: I ben entrat el segle XX s van comprar els terrenys adjacents per fer obres d’ampliació. Estaven ocupats pel Palau del Marqués de Torrecilla, i va ser destruït durant la Guerra Civil. Només es conservava la façana barroca declarada monument històric artístic.
Imatge: Vista actual de les façanes juntes del Ministeri d’Hisenda i el palau del marquès de Torrecilla.
Imatge: Diverses fotografies antigues del solar que va deixar el palau del marquès de Torrecilla y de la seva façana apuntalada després dels bombardejos de la Guerra Civil.
Narrador: Com veien que em quedava petit van aixecar una quarta i cinquena planta, i van dur a terme una de les reformes que més m’agrada. Va ser la creació de la cúpula situada a un dels meus patis, construïda a la segona meitat del segle passat per l’arquitecte Galmés de Fuentes, va servir en un primer moment com a tancament de la Caixa General de Dipòsits.
Imatge: Foto antiga del terrat del Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Foto antiga del rellotge del terrat del Ministeri d’Hisenda.
Imatge: Tres fotos antigues de la construcció de la cúpula. En les dues primeres s’hi veu tot l’encofrat de fusta que s’hi va instal•lar per poder fer la cúpula i en la darrera apareixen uns operaris que aboquen formigó i rematen la construcció de la cúpula.
Narrador: A l’actualitat, sota la cúpula es troba la nova Biblioteca Central... Fem una ullada. La Biblioteca Central és un dels racons més macos i os la vull mostrar, finalitzada el 2002, a l’adequació de l’espai per a aquest nou ús, respecta la seva morfologia original al mateix temps que potencia la visió des de tots els seus angles de la cúpula.
Imatge: Vista actual de la cúpula feta des del terrat de l’edifici.
Imatge: Vista general de la biblioteca feta des del segon pis.
Imatge: Vista de la part central de la biblioteca feta des del primer pis.
Imatge: Vista de la planta baixa de la biblioteca. La càmera recorre cap enrere un passadís principal.
Narrador: L’any següent es va crear la sala de José Echegaray, on es celebren conferències generals i conferències de premsa.
Imatge: Vista general de la sala José Echegaray. Sembla un auditori molt petit amb moltes butaques i a l’escenari hi ha una taula gran amb quatre cadires i un púlpit des d’on es pot parlar als assistents.
Narrador: Madrid i jo mateix hem canviat per adaptar-nos als nous temps, no obstant això a vegades recordant, trobo a faltar moltes coses... Trobo a faltar veure l’Esglèsia del Bon Suceso a la Porta del Sol, o la Cada Central de Diligències i tots els carruatges de cavalls que passaven davant meu cada dia, o l’Hotel Peninsular...
Imatge: Foto del final dels anys 70 del carrer Alcalá feta a peu de carrer des de la plaça de Cibeles. Està plovent i la gent camina per les voreres amb paraigües.
Imatge: Vista actual feta des del mateix lloc; ara no plou i els cotxes i els autobusos són molt més moderns.
Imatge: Foto antiga de l’església del Buen Suceso de la Puerta del Sol.
Imatge: Foto antiga de la Casa Central de Diligències. S’hi veuen molts carros de cavalls aturats a la vora del carrer i d’altres que hi circulen.
-- Fi del capítol --