Logotip Institucional de el Ministeri d'Hisenda Crònica Gràfica Reial Casa Duana Il·lustració capçalera

Crònica gràfica del Ministeri d’Hisenda (1852 - 2007) (1852 - 2007)

Capítol: "El que passa al carrer" (text HTML accesible)

Narrador: La meva privilegiada ubicació al Carrer Alcalà m’ha permès ser testimoni de nombrosos actes, manifestacions i desfilades al llarg del temps.

Imatge: Vista actual del carrer Alcalá feta des del balcó principal de l’edifici del Ministeri d’Hisenda. Al lluny podem veure la Casa de Correus i la Puerta del Sol.

Narrador: Recordo les celebracions de la nit de cap d’any, milers de persones gaudeixen prop de mi de cada nou any. A la matinada vaig olor a cava, confeti i algun perdut dormint damunt meu.

Imatge: Recorregut de càmera a peu de carrer per la vorera al carrer Alcalá en direcció a la Puerta del Sol. La gent que passeja pel carrer passa al costat de la càmera i al fons a la dreta hi veiem l’edifici del Ministeri d’Hisenda.

Imatge: Vista de la façana de l’edifici del Ministeri d’Hisenda, el rellotge de la Puerta del Sol i un detall del rellotge de l’edifici del Banc Espanyol de Crèdit.

Narrador: He viscut també moltes processions, com per exemple, la processió religiosa amb motiu del Congrés Eucarístic Internacional el 1911.

Imatge: Fotografia antiga de la processó religiosa de 1991 amb motiu del Congrés Eucarístic Internacional. S’hi veuen tots els clergues de genolls recorrent el carrer Alcalá.

Narrador: Molt curioses van ser les desfilades cívico-militars commemoratives del 2 de maig, recordo especialment la del 1858, on va marxar personalment el rei consort don Francesc D’Asís, amb uniforme de Capità General, acompanyat pel Primer Alcalde.

Imatge: Dues fotografies antigues de la desfilada civicomilitar fetes des del capdamunt de la Casa de Correus a la Puerta del Sol.

Narrador: Les manifestacions populars d’aquests últims anys m’han fet tremolar... Tot queda en un trist i profund silenci quan parla el carrer.

Imatge: Foto de 1997 de la manifestació ciutadana de repulsa per l’assassinat del regidor d’Èrmua Miguel Ángel Blanco. La manifestació pel carrer Alcalá passa a l’altura de l’edifici del Ministeri d’Hisenda, de camí cap a la Puerta del Sol.

Imatge: Foto feta a la Puerta del Sol de la manifestació ciutadana en repulsa pels atemptats de l’11 de març de 2004. La gent ocupa tota la plaça i tenen els braços alçats. Per damunt de la multitud hi apareixen molts cartells i pancartes.

So: Efecte sonor d’una manifestació.

Imatge: Vista del sostre del saló Goya. S’hi aprecien tots els personatges representats vestits amb roba tradicional de les diferents comunitats autònomes.

Imatge: Recorregut de càmera pel saló Carles III, paral•lel a la gran taula situada al centre.

Imatge: Quadre pintat per Eduardo Balaca el 1877. Representa un retrat de cos sencer d’Alfons XII, rei d’Espanya, amb uniforme de capità general de l’exèrcit i lluint la banda i la gran creu de l’Orde de Carles III i el collar de l’Orde del Toisó d’Or. Roman dempeus i recolza la mà dreta sobre una taula on hi reposa el ceptre i la corona d’Espanya.

Imatge: Quadre pintat per Manuel San Gil i Villanueva, el 1878. Representa un retrat de cos sencer de la reina María de las Mercedes d’Orleans i Borbó, esposa d’Alfons XII. La reina llueix un vestit llarg blanc guarnit amb rams de margarides. Porta una diadema de perles i diamants i llueix la banda de la Reial Orde de Dames Nobles de la reina María Luisa.

Imatge: Recorregut de càmera a través dels passadissos del soterrani del Ministeri d’Hisenda.

-- Fi del capítol --